lördag 1 oktober 2011

TÄNK OM..

Gårdagens valkampanjande utanför Mattssons i Godby var nästan rörande mysigt. Moderaternas vita ballonger i början av parkeringen på fiskstugans kant. Till höger om entren till köptemplet står de lite lätt gräsgröna centerpartiet, till vänster om entrén, (var annars) den röda arméfraktionen Åland. Partiledare, landshövdingar, fotfolk, lagtingskandidater och på hoppet levande kandidater till kommunalvalet. Mängder av människor, ett flöde ut och in nonstop.. Borta i söderändan av parkeringen står fiskrensbussen och lovar sin röda färg till trots en grönare framtid. Martin Nilsons hyrbrid energy bil och den underbara Kharman Ghian med batteridrift vänslas med Gottbergs gamla Indian vid brevlådorna, som för att skicka en hälsning: ta till vara det som vi kan göra här.. lämna konsumtionssamhällets oansvar för en mera omtänksam politik i alla led.


Mysiga gubbar och tanter, trevliga ungdomar och vitala pensionärer.. Är detta valkamp? Nä det är en sinnebild för den samstämmighet som vi, den politiska retoriken till trots har här på Åland. Det är då tankesprånget föds: Går det verkligen inte att lägga ner ballongerna och samla alla dessa kloka människor och skapa en landskapsregering som mobiliserar alla de som har faktisk kunskap inom olika områden och satsa på en samförståndsregering med folkmandat tvärs över de dragna linjerna?
För att eka åländska sentimenter: 'Men härrigud, sku de va utopi?


Nåja  nu är det söndag morgon och man vaknar till solsken och daggtungt nyklippt gräs, sommarmöbler på väg in i vinterförvar och fotbollar som snart rullar ner i sommarens leklåda. Rabarberblasten slokar över odlingsramen och de sista klasarna röda vinbär är under björktrastens attack.


Men nog vore det en fantastisk sak om kunskap, medmänsklighet och helhetsperspektiv var viktigare än färgen på ballongerna..Då skulle en del namn på nummerlapparna försvinna, och andra komma till, och valsamtalen vid stugan och utanför butikerna skulle handla om realia och inte bara gnällia på det som int' är bra..


För det som inte är bra, blir inte bättre om inte ALLA krafter samverkar.




Men för tusan, rösta rött!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar