måndag 10 oktober 2011

om trovärdiga politiker

Så har en av social demokratins ledande namn i Norden hamnat i ett rejält blåsväder.  Håkan Juholt står mer eller mindre hudflängd och försvarar sig med en troskyldig min emot anklagelserna om att han lyft 160.000 sek orättmätigt för sin och sedermera sambons övernattningslägenhet. Han hade ingen kunskap om att villkoren för detta bostadsbidrag som landsortens ledamöter har bara är för den del av bostaden som han ensamt förfogar över.
Regelverket verkar vara otydligt skrivet kan man läsa sig till. Det står inte explicit: att om du delar lägenheten med en 'kul särbo som när hon hos dig också är en sambo' så skall det anses att ni solidariskt delar på hyran och då minskas till bidrag till hälften.' Men andemeningen i villkorstexten kan inte missförstås OM MAN BYR SIG OM ATT SKÄNKA DEN ETT ÖGONBLICKS EFTERTANKE.


Nå, i augusti fick Juholt enligt revisionens handläggare en fråga om hur han skall ha det. Frågan väcks alltså, i september lämnar han in förnyad ansökan.. Görs det varje år? Tydligen.. Och i sin ansökan fortsätter han som alla tidigare år sedan 1994 att äska hela hyran som bidrag.  Omedveten om att det finns ett regelverk, ovetandes om att han har fått en specifik fråga om saken så sent som i somras. 


Vi missar alla på en eller annan punkt. Enklast kan man hävda att varje nation egentligen består av idel brottslingar, de upptäckta och ertappade, och de som ännu klarat sig undan ertappandets skam.


Frågan är dock en helt annan: Vilken trovärdighet har en politiker som varken kan läsa och förstå ett regelverk, som inte kan tolka en fråga om fortsatta bidrag som ett memento till vaksamhet, och som sedan när han ertappas hävdar att  han ingenting vet
Hans politik kräver nämligen av hans väljare att dessa skall känna till alla lagar. För de av oss som ingen immunitet har inför lagarna och som inte har en bråkdel av de förmåner som politikerkadern skaffat sig på våra skattemedel är Juholts valfläsk en svårtuggad och mycket seg biff.


Man skäms som socialdemokrat över den påtagliga nonchalansen inför regelverk och inför väljarna. Och detta av en man som vill styra hela nationen..


Det kan gå riktigt åt helvete det.. Tur att detta inte händer på Åland..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar